מורינגה – ערכיה התזונתיים וסגולותיה
מורינגה וסגולותיה לבריאות הגוף- מורינגה מכונפת (שם מדעי: Moringa oleifera; “מורינגת השמן”) הוא מין עץ בסוג מורינגה.
המורינגה כלולה במשפחת המורינגיים, המכילה סוג יחיד עם 13 מינים. זהו עץ טרופי שמסוגל לגדול עם מעט מים ולשרוד בתנאי בצורת. המורינגה משמשת בתעשיית הרפואה האלטרנטיבית, ומשמשת חקלאים באזורים רבים מדרום לקו המשווה, הסובלים מבצורות.
המורינגה מגיע כעץ בגובה בינוני עד גבוה, הצומח מהר ובעל מבנה עץ אוורירי, בעל תפרחות לבנות ריחניות, מניב שעועיות גדולות וארוכות אותן ניתן לבשל כרטבים ומרקים. את שורשיו גם אוכלים וטעמם מזכיר חזרת חריפה. העלים נאכלים טריים או מבושלים.
כל חלקי העץ מכילים ויטמינים, בעיקר A ו-C, ומינרלים שונים כגון ברזל וסידן אם כי בהשוואת הערכים עלי מורינגה חלוטים עם עלי חסה לדוגמה, ערכים אלו מועטים ביותר, לפי הטבלאות לסימון מזון של אתר השירות החקלאי במשרד החקלאות בארצות הברית.
המורינגה המכונפת היא קרובת משפחה של מורינגה רותמית, הגדלה בנאות המדבר של עין גדי וסביבתה.
המורינגה היא עץ ירוק עד, המגיע בבגרותו לגובה של כ-8 מטרים ומתפרסם ברחבי העולם כמזון על. למורינגה שימושים רבים ברפואה העממית ההודית אַיוּר וֶדַה. מקורו של עץ המורינגה במורדות הרי ההימלאיה שבצפון הודו והוא נפוץ כיום ברחבי הודו כולה, דרום-מזרח אסיה, מרבית ארצות אפריקה ומרכז ודרום אמריקה. בחלק מאזורים אלו מגדלים את המורינגה לצרכים חקלאיים (מזון) ורפואיים מזה שנים רבות.
מורינגה וסגולותיה לבריאות הגוף- זרעי מורינגה מזן אולייפרה הם מקור מבטיח למזון, בשל תכולתם של חומצות שומן חד-בלתי-רוויות עם חומצות שומן חד-בלתי רוויות (MUFA / SFA) גבוהות, סטרולים וטוקופרולים, וכן חלבונים עשירים בחומצות אמינו חיוניות. הצמיחה המהירה של עצי המורינגה באזורים סובטרופיים וטרופיים, אפילו בתנאים של בצורת ממושכת, הופכת את הצמח הזה למשאב אמין, המסוגל לשפר את מצב התזונה של אוכלוסיות מקומיות, ולספק מרכיבים חיוניים לבריאות גופנו ןמספקת סגולות רבות למי שמתמש בו באופן מושכל. למרות השימוש המפוזר יחסית של זרעי המורינגה והשמן שלהם ברפואה המסורתית. ישנם ראיות מעודדות, ומצדיקות מאמצים חדשים לקבלת מידע ברור על היתרונות לבריאות האדם הנובעים מצריכת הזרעים של צמח המורינגה. סקירה ביקורתית של הנתונים המדעיים על הרכב שמן המורינגה הניעה תוכניות רבות למחקרים עתידיים. המחקרים הקיימים, שהתמקדו בטיפול באמצעות זרעים ושמנים של צמח המורינגה, בתנאי גידול המסוגלים לשפר את ייצור הצמח, וכן ללמוד את ההשפעות הבריאותיות על הצרכנים האנושיים בזרעי המורינגה והשמן המופק מהם. יש לציין שכמעט כל חלקי הצמח יכולים לשמש להכנת תרופות מרפא, בהודו העתיקה שם נמצאו העדויות העתיקות ביותר לגידול חקלאי של מורינגה, נהגו להשתמש בכל חלקי הצמח על מנת להכין תה מרפא ומשחות מרפאות שונות.
מורינגה וסגולותיה לבריאות הגוף- כעת נפנה לסקור את ששת הסגולות הרפואיות, החזקות ביותר של צמח המורינגה לצד קצת הסברים על המקורות לסגולות המורינגה.
1)עלי מורינגה הם מקור מצוין לויטמינים ומינרלים רבים. כוס אחת של עלים טריים קצוצים (21 גרם) מכילה:
חלבון: 2 גרם
ויטמין B6: 19% של RDA
ויטמין C: 12% של RDA
ברזל: 11% של RDA
ויטמין B2: 11% של RDA
ויטמין A (מבטא קרוטן): 9% של RDA
מגנזיום: 8% של RDA
כל אלו יחד הם ערכים די מרשימים לצמח לא כל כך מרשים במראהו אך כפי הפתגם ..”אל תסתכל על הקנקן…” השילוב של הויטמינים, חומצות האמינו, חלבונים, מינרלים וסיבים הופכים את הצמח לממש מזון “על” שמומלץ לצרוך להגשמת בריאות מקסימאלית ועל מנת לפצות ולתקן חסכים תזונתיים בכל אחד מהגורמים שציינו למעלה.
2)מורינגה כמקור מצוין לנוגדי חמצון- צמח המורינגה מכיל בתוכו הרבה נוגדי חמצון, ביניהם קוורצטין, נוגד חמצון מצוין במיוחד עבור מערכת הדם והוכח כמסוגל להוריד לחץ דם ורמות סוכר בדם.
בנוסף מורינגה מכיל גם ויטמין C ובטא קרוטן ששניהם נחשבים לנוגדי חמצון יעילים מאוד, כפי שניתן לראות במספר מחקרים שהתפרסמו בנושא משנת 2015 ועד היום.
3)מורינגה נגד דלקות- צמח המורינגה נמצא מצוין לטיפול בדלקות, כאלה שנגרמות מגורמים חיצוניים ופנימיים. מרפאים מתרבויות עתיקות נהגו להשתמש בשמן מורינגה על מנת לטפל בפציעות ובדלקות הנגרמות מהם, במשך שנים רבות. מחקר חדש שהתפרסם הצליח להצביע על החומר הפעיל בצמח המורינגה שאחראי לסגולות שלו כנגד דלקות ומצא שאיזוטהיקנטים (isothiocyanates) הוא החומר האחראי לרוב התכונות האנטי דלקתיות של צמח המורינגה.
4)מורינגה מוריד את הכולסטרול ואת הסיכון לחלות במחלות לב- צמח המורינגה עשיר בסיבים וחלבונים המסייעים לפירוק כולסטרול ומוריד את הסיכוי של סובלים מכולסטרול גבוה לחלות במחלות לב. רופאים בהודו ובסין שמו לב שחולים עם כולסטרול גבוה שצורכים תה העשוי מזרעי המורינגה, הראו מדדים טובים יותר מחולים שלא צרכו את הצמח. ישנו עוד מקום לעוד מחקר בנושא אך בינתיים ישנם מספיק מחקרים שמצביעים על היכולות של המורינגה להוריד כולסטרול ולהוריד את הסיכוי לחלות במחלות לב.
5)מורינגה נגד הרעלה ארסנית- עשוי להגן מפני רעילות ארסן
זיהום ארסן של מזון ומים הוא בעיה בחלקים רבים של העולם, במיוחד במדינות אפריקה ודרום אמריקה. סוגים מסוימים של אורז עשויים להכיל רמות גבוהות במיוחד מה שיכול להיות קטלני במיוחד במדינות עניות שבה רוב האוכלוסייה מסתמכת על פחמימות מאורז.
חשיפה לטווח ארוך לרמות גבוהות של ארסן עלולה להוביל לבעיות בריאות לאורך זמן כמו בעיות בהתפתחות אצל ילדים ואפילו עיוורו במקרי קיצון.
מעניין לציין, כי מספר מחקרים בעכברים ובעכברים הראו כי העלים והזרעים של המורינגה עשויים להגן על חלק מן ההשפעות של רעילות ארסן כנראה משום שחומרים פעילים בתוך הצמח (חומרים שעדיין אינם זוהו על ידי הקהילה המדעית) מסוגלים לפרק את מולקולת הארסן או לזמן את מערכת ההגנה של הגוף לטפל בארסן הטורדני.
לסיכום יש לציין שהמחקר בנוגע לצמח המורינגה עדיין נמצא בחיתוליו. נכון שישנם מחקרים רבים אודות הצמח, אך עדיין לא מופו כל החומרים הפעילים בו ומדענים עדיין מנסים להבין לעומק את סגולותיו, אך המידע אודות הצמח הולך וטופח מחודש לחודש. רק בשנת 2018 נכתבו 17 מאמרים מדעיים (רובם מסקרים ניסויים קליניים בצמח) והשעון עדיין מתקתק. מה שניתן להניח ישפיע על השימוש ההולך וגדל בצמח המורינגה.